Aktivita klíšťat je na nejvyšším stupni, chraňte sebe i své mazlíčky

15. květen 2024 19:10

Aktivita klíšťat vystoupila v uplynulých dnech na nejvyšší, pátý, stupeň, a to i na většině území Plzeňského kraje. Jaká je příčina a co můžeme udělat, abychom snížili riziko přisátí nebezpečného roztoče?

Pozor na klíšťata! Toto varování slýcháme poměrně často. Někdy je ale hodně hlasité a intenzivní – jako právě v těchto dnech. Před mimořádnou aktivitou klíšťat varuje Český hydrometeorologický ústav. V předpovědi, kterou vydává denně ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem a za podpory Ministerstva zdravotnictví, je aktivita klíšťat na většině území Česka na nejvyšším, pátém, stupni, nebo v příštích dnech pátého stupně dosáhne

„Vyšší aktivita klíšťat v měsíci květnu a obecně na jaře a také na podzim je normální. Nicméně v posledních letech situaci nahrává globální oteplování, kvůli kterému je sezóna klíšťat delší, ve městech třeba i celoroční. Navíc tyto roztoče můžeme nyní najít i ve vyšších nadmořských výškách,“ vysvětluje Lenka Savage z plzeňské krajské hygienické stanice.

Pokud se chceme přisátí klíšťat vyvarovat, měli bychom se ideálně vyhýbat oblastem jejich výskytu. Když už na takové místo zamíříme, měli bychom zvolit vhodné oblečení – pevnou obuv, dlouhé nohavice a rukávy, ideálně světlé barvy, abychom klíště snadno viděli, ještě když poleze po oblečení. Dále bychom měli použít vhodný repelent a neměli bychom si sedat a lehat do vysoké trávy.

Netočit, maximálně mírně viklat

Když se stane, že se na nás klíště přisaje, je důležité ho vyndat co nejdříve, abychom minimalizovali šanci přenosu nemoci. „Ideální způsob vyndání je vhodným nástrojem co nejblíže kůži klíště chytit a rovnou vytáhnout. Rozhodně by s ním neměl člověk točit, maximálně může mírně viklat, pokud nejde hned vyndat. Místo přisátí je třeba dezinfikovat až po vytažení klíštěte,“ popisuje Lenka Savage.

Co se týče nejčastějších nemocí, které klíšťata přenášejí, jedná se o lymskou boreliózu a klíšťovou encefalitidu. Proti encefalitidě se lze bránit očkováním. Co se týče zvířat, psy a kočky pro změnu můžeme nechat naočkovat proti borelióze.

Nepodceňujte prevenci u zvířat

„V posledních letech průzkumy ukazují, že koncentrace klíšťat v městských parcích je větší než ve volné přírodě. V těchto parcích se pohybuje spousta psů, kteří nejsou očkovaní proti borelióze a řada lidí své mazlíčky bohužel ani neošetřuje proti klíšťatům, takže pes se pak snáze může stát rezervoárem nákazy. Ráda bych apelovala na majitele psů i koček, které se pohybují venku, aby nezanedbávali prevenci a používali dostupné prostředky,“ uzavírá Lenka Savage.

autor: abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy