Máme čtyři výborné formace. Šance na titul je letos velká, hlásí útočník Dallasu Faksa před play off

21. duben 2024

Hokejisté Dallasu patří k nejlepším týmům této sezony NHL. Přispěla k tomu i dlouholetá česká opora. Útočník Radek Faksa dokončuje v dresu Stars už devátou sezonu. V zámoří si ještě nevyzkoušel jiné angažmá a vůbec mu to nevadí.

„Kdyby mi někdo po draftu řekl, že odehraji devět sezon v jednom klubu, tak budu nadšený. Jsem ale hodně zklamaný, že jsme nikdy nedosáhli na Stanley Cup. Jednou už jsme byli blízko,“ vzpomíná Radek Faksa na sezonu 2019/20.

Tehdy Dallas došel až do finále Stanley Cupu, nejslavnější hokejovou trofej na světě ale nezískal, protože podlehl Tampě Bay 2:4 na zápasy. 

„Jinak jsem ale hodně rád, že můžu být pořád v Dallasu, který má pořád vysoké ambice. Letos máme skvěle postavený tým a máme největší šanci na titul za posledních devět let,“ věří třicetiletý český útočník Faksa.

Méně času na ledě

Faksa je v aktuálním ročníku na ledě průměrně 12 minut a 21 sekund na jeden zápas. Příliš to ale neřeší. 

„Je to těžké. Když máte čtyři výborné lajny a dva skvělé náhradníky, kteří by v jiných týmech hráli, tak musíte trochu ubrat z nároků. Když chci pomýšlet na zisk Stanley Cupu, tak musím něco obětovat. Určitě bych rád víc hrál, ale když je šance na titul, tak se přizpůsobím,“ říká upřímně Faksa.

Českého reprezentanta nemrzí, že si ještě v zámoří nevyzkoušel jiné angažmá než v Dallasu. Město v Texasu si s rodinou zamiloval. „Jsme tu spokojení, děti se mají výborně. Doufám, že příští rok ještě zůstanu a zaokrouhlím to na deset let. Pak se uvidí, co se stane,“ vysvětluje.

Kdyby si měl Faksa vybrat nějaký jiný tým, možná by ukázal na fotbalový Dortmund. „Jsem obrovským fanouškem Dortmundu. Už od dětství jim hodně fandím. Je sympatické, že si kupují mladé hráče a vychovávají je. Atmosféra v Dortmundu na stadionu je úžasná. Člověk by si tam měl alespoň jednou za život zajít,“ dodává Faksa.

autoři: Pavel Tylšar , rej
Spustit audio

Související