Světluška slaví 20 let. V sobotu rozsvítí benefiční večer Světlo pro Světlušku

Už dvacet let Světluška rozsvěcuje svět nevidomým. Už dvacet let díky Vám mění životy lidem se zrakovým handicapem. A už dvacet let je Radiožurnál Jejím hrdým partnerem. V sobotu 7. října budeme slavit společně Každou hodinu ve vysílání Radiožurnálu. Zařadíme příspěvek o historii i současnosti našeho nadačního fondu a celý den uslyšíte také speciální „světluščí“ playlist . Na závěr Tradiční koncert Světlo pro Světlušku.

Koncert jste si mohli poslechnout v sobotu 7. října od 21:20 v přímém přenosu na Radiožurnálu, videopřenos na YouTube můžete zhlédnout i ze zánamu.

Světlušku můžete podpořit odesláním dárcovské SMS, přispět on-line přes web svitimstale.cz nebo prostřednictvím QR platby ze svého mobilního bankovnictví.

Koncert Světlo pro Světlušku letos proběhne v hudebním studiu S1 Českého rozhlasu. Budovu Českého rozhlasu jsme jako zázemí pro přímý přenos zvolili záměrně, abychom se mohli symbolicky ohlédnout za 20 lety úspěšného fungování Světlušky a přiblížit pravou rozhlasovou atmosféru.

Příběhy nevidomých i hudební vystoupení

V rámci předtočených medailonků letos ukážeme především ty osobnosti se zrakovým postižením, které se Světluškou doslova vyrostly a odstartovaly své životní příběhy. Symbolicky se propojí s mladšími, pro které bude Světluška svítit stále. Chceme se ohlédnout za předchozími lety, ale současně dodat lidem se zrakovým postižením jistotu, že budou-li potřebovat, mohou se na Světlušku obrátit i kdykoliv v budoucnu.

Čtěte také

Diváci a posluchači se mohou tentokrát těšit na osm duetů hudebníků se zrakovým postižením spolu se známými zpěváky. Speciální narozeninový večer s námi oslaví Tomáš Klus, Adam Mišík, Mirai, Hana Holišová, Kaczi, Elis Mraz a Skety. Speciálně pro tento večer jsme také připravili mix písní, které v minulosti vznikly pro Světlušku.

Jak můžete Světlušku podpořit

Během koncertu budou lidé moci podpořit Světlušku odesláním dárcovské SMS, přispět on-line přes web svitimstale.cz, nebo prostřednictvím QR platby ze svého mobilního bankovnictví. Koncert odvysílá živě ČT1 a ČRo Radiožurnál ve 21.20.

Hudební vystoupení zazní za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu a v komornější verzi pak s doprovodem smyčcového kvintetu Unique Orchestra. Nebude chybět ani Světluščí sbor, složený z Kühnova dětského sboru a dětí ze Školy Jaroslava pro zrakově postižené a Základní škola pro žáky s poruchami zraku na náměstí Míru v Praze.

„Pravidelnost a předvídatelnost dávají klid a prostor se nadechnout a dělat věci správně. Díky pravidelné i dlouhodobé podpoře od Světlušky mohou lidé se zrakovým postižením vidět a plánovat svou budoucnost, mohou s větší jistotou zvládat každodenní situace. Stejně tak Světluška získává díky pravidelným a dlouhodobým dárcům příležitost být vizionářem. Děkuji, že s námi svítíte stále,“ doplňuje ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu Gabriela Drastichová.

autoři: Iva Vokurková , Světluška - Nadační fond Českého rozhlasu , agf